Vegetarische vis: goed voor jou, de vissen, en de planeet
Steeds meer mensen slaan liever een vegetarisch visje aan de haak dan een gewone vis. Zeker na het zien van Seaspiracy beseffen veel mensen dat het eten van vis bijdraagt aan verschillende milieuproblemen. Goed nieuws dus dat de vraag naar vegetarische of veganistische vis steeds verder stijgt. Maar wat is vegetarische vis precies? Is een vegan zalmmoot ook gezonder dan een wilde of gekweekte zalm? En waarom is het eten van vegetarische vis beter voor de planeet? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over vegetarische vis.
6 redenen om voor vegetarische of veganistische vis te kiezen
Er zijn verschillende redenen waarom het goed is om af en toe een vegetarisch visje aan de haak te slaan. Dat is niet alleen goed voor de vissen zelf, maar ook voor onze planeet. Én voor jezelf! We zetten 6 belangrijke redenen voor je op een rijtje:
- Overbevissing zorgt voor lege zeeën
Vroeger at je alleen vis als je in de buurt van de zee woonde. Die viste een lokale visser dan zelf met een hengel voor je uit zee. Als de visvangst zo kleinschalig was gebleven, zou er niet zo veel aan de hand zijn. Maar tegenwoordig is de hele voedselindustrie ontzettend massaal. Ook de visvangst. Enorme boten gaan de zee op en vangen vis met enorme netten. Er is sprake van enorme overbevissing; de zeeën worden in recordtempo leeggetrokken.
- Massale visvangst verstoort het complete ecosysteem
De huidige methode van visvangst is niet alleen zo massaal dat de zeeën leeg raken, maar het heeft nog meer rampzalige gevolgen. De grote (trawl)netten slepen over de zeebodem en trekken al het zeeleven met zich mee. De visvangst heeft dus niet alleen effect op de populatie van de vis zelf, maar – door de manier van vangen en doordat je voedsel wegneemt – ook op diersoorten als dolfijnen, walvissen, zeeschildpadden en vogels. Als je vis eet, heeft dat een negatief effect op het hele ecosysteem van de oceanen.
- In kweekvis zit antibiotica
Denk je na het lezen van bovenstaande: oké, ik eet geen vis meer uit de zee, maar kweekvis kan nog wel, toch? Helaas, ook aan vis die gekweekt wordt in de zogenaamde aquacultuur kleven veel nadelen. De vissen hebben weinig ruimte en zwemmen dicht op elkaar. Dat maakt ze vatbaarder voor ziektes. Om die ziektes te voorkomen krijgen de vissen antibiotica toegediend. Resten hiervan kunnen achterblijven in de vis die jij eet. Geen aanrader voor je gezondheid!
- Vervuild zeewater beschadigt je gezondheid
Ook het zeewater heeft impact op je gezondheid. Als je ooit beelden van de plasticsoep hebt gezien, snap je dat ons zeewater enorm vervuild is. Die plasticsoep ontstaat door al het zwerfafval dat in zee belandt. Heb je Seaspiracy gezien, dan weet je dat de netten die gebruikt worden voor de visvangst eigenlijk de allergrootste boosdoeners hierin zijn.
Naast de plasticsoep is ons zeewater sterk vervuild door microplastics: minuscule deeltjes plastic die onder andere in je tandpasta, douchegel, handzeep, shampoo, wasmiddel en make-up zitten. Ze worden ook wel microbeads genoemd. Elke dag spoelen we op deze manier kilo’s plastic de zee in! Wil je geen plastic binnenkrijgen, kies dan liever voor vegetarische vis. En ben je nieuwsgierig hoeveel microbeads er in jouw make-up of tandpasta zitten? Dat ontdek je op de site Beat the microbead.
- Onnodig dierenleed door ondoordachte slachtmethodes
Vegetarische vis is niet alleen gezonder voor onze planeet en voor onze gezondheid, het voorkomt ook een hoop dierenleed. Er zijn namelijk nog niet echt doordachte ‘slachtmethodes’ voor vissen. Vaak worden ze levend verwerkt, stikken ze of vriezen ze dood in de diepvriezers. Wil je daar niks mee te maken hebben, kies dan liever voor vegetarische visfilet of een vegan zalmmoot.
- Er zijn heerlijke visvervangers verkrijgbaar
Na alle verhalen hierboven over overbevissing, vervuild zeewater en dierenleed is er ook nog een positievere reden om voor vegetarische vis te kiezen. Er zijn namelijk steeds meer duurzame, diervriendelijke en erg smakelijke alternatieven voor vis verkrijgbaar. Met hun heerlijk sappige structuur en romige smaak zijn de 100% plantaardige SoFish-producten een superlekker alternatief voor vis. Van vega(n) visburger en zalmoot tot knapperige visnuggets, je vindt het allemaal in het SoFish-assortiment.
SoFish: veganistische vis gemaakt van sojabonen
Goed nieuws: van de producten van SoFish geniet je gegarandeerd graatloos. Alle visvervangers in het SoFish-assortiment zijn ontwikkeld op basis van biologische sojabonen. Geen trawlnetten, geen antibiotica en geen dierenleed. Wel: gevarieerde, verrassende, duurzame en gezonde producten. Soja zit namelijk boordevol eiwitten en heeft daarnaast nog meer positieve effecten op je gezondheid. Je slaat de SoFish-producten zelf aan de haak in het vegaschap, bijvoorbeeld bij de Jumbo.
Lekkere recepten met vegan vis
Wil je na het lezen van dit artikel graag vaker een vegetarisch visje vangen? Dan inspireren we je graag met de lekkerste recepten met vegan vis. Al onze recepten zijn eenvoudig te maken, en je tovert ze binnen no time op tafel. De vissen, onze planeet en je eigen lijf zullen je er dankbaar voor zijn!